Historia

Iisalmen Mieslaulajat ry

Neliäänisen mieskuorolaulun perinteet ulottuvat Iisalmessa vuoteen 1917 eli Iisalmen Lauluveikkojen perustamiseen saakka. Rinnakkain Iisalmen Lauluveikkojen kanssa aloitti 22. helmikuuta 1946 Iisalmen VR Mieslaulajat. Rautatieasemalle oli kokoontunut 18 miestä ja päättivät he perustaa mieskuoron. Kuoron nimi vahvistettiin 17. maaliskuuta 1946 ja valittiin kuorolle ensimmäinen hallitus.Näin oli luotu puitteet Iisalmen VR Mieskuoron toiminnalle. Kun tämä kuoro aloitti toimintansa, niin mukana oli miehiä, jotka olivat jo laulaneet muissa kuoroissa ennen tätä uutta mieskuoroa. Aluksi kuoro pyrittiin pitämään rautatieläisten yhdistyksenä siis VR Mieskuorona. Vähitellen asennoituminen pelkästään rautatieläisten kuorona väheni ja avautui toisille uusille laulutaitoisille miehille mahdollisuus liittyä lauluharrastuksen pariin Iisalmen VR Mieslaulajiin. Näin ”VR:n työpaikkakuoro” vähitellen muotoutui yleiskuoroksi ja sen myötä aiheutti kuoron sääntöjen muutoksen 11.3.1986 Iisalmen VR Mieslaulajat ry:n ylimääräisessä kokouksessa. Kuoron uudeksi nimeksi tuli Iisalmen Mieslaulajat Ry. Uuden kuoron nimi ja säännöt hyväksyttiin yksimielisesti. Uuden kuoron toiminta on heti alkanut vilkkaana runsaine esiintymisiin ja kuorolle saatiin pöytäviiri 1987.

Kuoron laululeirejä on alettu pitää jo vuodesta 1989 alkaen. Vuonna 1991 Iisalmen Mieslaulajat liittyivät SULASOL:iin. Konserttimatkoja Iisalmen Mieslaulajilla on ollut useita ulkomaille: Espanjaan Gran Kanarialle v.1990  1.- 8. joulukuuta, konserttimatka Venäjälle Iisalmen ystävyyskaupunkiin Kirishiin 13. – 17. toukokuuta1992. Saman vuoden syksyllä Iisalmen Mieslaulajat sai vieraikseen Kirishin naiskuoron 8. – 12 syyskuuta. Lisää vieraita kuoro sai 6.- 9. 7 1994 Iisalmen ystävyyskaupungista Tanskasta Nyköping Falsterista mieskuoro BRAGE. Iisalmen Mieslaulajat on tehnyt paljon myös kotimaan konserttimatkoja ja esiintynyt yhdessä toisten mieskuorojen ja Kalevala-kuoronkin kanssa.

Kuoromme on laulanut ”Muistojen albumi ” cd-levylle v. 2003 mieskuorolauluja. Nyt meitä Iisalmen mieslaulajia ”vetää” tai johtaa Ismo Vänskä ja harjoittelemme Raatihuoneella keskiviikkoisin klo. 18.30. * päivitys tähän alla *. Mieskuoromme laulaa neliäänisesti. Miesäänet jakaantuu seuraavasti: ykkös- ja kakkostenorit , ykkös- ja kakkosbassot. Kuoron jäsenistä on myös muodostettu kvartettilaulajat ja tuplakvartettilaulajat.

* päivitys * Harjoittelemme maanantaisin Iisalmen Luma-keskuksella. Kuoron johtajana toimii Antti Janka-Murros.